Startpagina | LINKS | CONTACT

10 April 1945

Dinsdagavond 10 April 1945

Je kunt merken als dat de menschen over het algemeen in angst zitten over hetgeen komen gaat, of misschien niet komen gaat, want al de geruchten maken de toestand onzeker. De één zegt Deventer is bezet door Canadezen, de ander zegt Deventer is een slachtveld en er wordt huis aan huis gevochten, de moffen geven geen duimbreed grond cadeau, weer een ander, ze trekken om |Deventer heen, richting Apeldoorn, enz. Er zijn oneindig veel variaties op Deventer en de bevrijders, maar het juiste weten wij niet.
Wel weet ik dat het dag en nacht trilt en dreunt van de ontploffingen, dus gaat het de goede kant op. We hebben er jaren op gewacht, laten we dan nu maar door de zure appel heen bijten.
Ook zijn hier vanmiddag een 20-tal krijgsgevangenen voorbij getrokken (Canadezen). De Duitschers hebben tusschen hier en Deventer kanonnen opgesteld en daar wordt Deventer mee beschoten.
De moffen die hier bij de boeren liggen zijn hun munitie al aan het verspillen, ze gooien met handgranaten in de Wetering (beek) die hier bij Berends loopt, iedere 5 handgranaten levert een klein baarsje of voorntje op. Goed zoo “Zonen van het duizendjarig rijk” helpen jullie de Canadezen een handje, munitie verspillen is ook een manier om de oorlog te beëindigen.