Startpagina | LINKS | CONTACT

11 April 1945

Woensdag 11 april 1945

Vrijwel zeker dat Deventer in geallieerde handen is, want de gehele nacht heeft het hier door getrokken van terugtrekkende Duitsche troepen. En de gehele nacht heeft het doorgedonderd en waren de explosies niet van de lucht.
En vandaag is het opmerkelijk stil geweest, (dat doet ook weer vreemd aan) maar in de namiddag begon het gebulder weer in nog heviger mate. Het zeggen is dat ze nu over de IJssel zijn, dus maar afwachten.

Een mof heeft vandaag m’n fiets af willen nemen. Maar omdat er te slechte surrogaatbanden op zaten mocht ik hem houden, “had ik even mazzel”.
Een paar trekkers uit Vlaardingen zijn zoo juist de fietsen afgenomen en ze maken zich nog al bang, want hun vrouw en kinderen wachten al dagenlang op hun terugkeer en op het armzalig klein beetje voedsel wat ze bij zich hebben. Ze willen nog proberen om hun fiets terug te krijgen, want ze zitten een 150 km van huis en krijgen ze hun fiets niet terug, alle kans dat ze hier dan door het oorlogsgeweld ingesloten worden en wanneer zullen ze dan hun vrouw en kinderen terugzien?
Maar kom, op die uitslag zal ik toch maar liever niet wachten, want die moffen mochten zich eens bedenken en dan ben ik de fiets ook nog kwijt.