Startpagina | LINKS | CONTACT

15 December 1944

Vrijdag 15 December 1944

Ik ben weer terug uit Apeldoorn, maar dat lopen is me dit keer niet meegevallen, het laatste eind op de terugweg heb ik moeten hinken. Geloof dat ik een spier verrekt heb, op de heenweg had ik er al wat last van, zal wel weer beteren hopen we.
Nu word het er niet beter op in Apeldoorn. Het verschil is voor mij wel heel groot, als ik reken wat ik in Nijbroek krijg. Ze hebben de hele week daar droog brood en wat voor brood, je word er vies van als je het ziet, zoo klef dat het is. Het lijkt me alleen nog geschikt voor een Tandarts, om kiezen mee te plomberen.
En de saus bij de aardappelen is klaar water. Maar dat alles is nog niet zoo erg zeggen ze, als ze er nog maar genoeg van konden eten.
Wat hebben de boeren het dan toch goed vergeleken bij de menschen uit de steden. Ze vragen mij wel eens, hoe het in Apeldoorn is en dan vertel ik ze, hoe slecht ze er daar voor staan, nu dan hebben ze zoo met ze te doen, dat de tranen in hun ogen schieten, maar niet zeggen neem eens iets voor ze mee, dat zit er dan niet aan. Veel boeren willen wel wat geven, maar dan moet er geruild worden, liefst goud, een trouwring b.v. daar zou je wel wat rogge voor kunnen krijgen. Kleren hebben voor een boer niet veel waarde meer, die hebben ze genoeg.
De menschen, hebben ze voor een groot deel al uitgekleed, sieraden, goud en zilver, dat vertegenwoordigd nog waarde voor ze.
Ik kanker nu wel op de boeren maar ze zijn niet allemaal zoo, de kleine boer die zelf niet veel heeft is veel beter als de rijke.
Ciska heeft van Jo Geerestein een jurk en ondergoed gehad en voor Annie stof voor een jurkje. Ze helpt haar een paar uur werken en daar krijgt ze dan f 2,50 voor, dus dat is toch al weer mooi en daar zijn we ook blij mee.
Er komen nog al veel VI over. In Beekbergen is er een neergestort, ver in de omtrek waren de ruiten nog gesprongen.
En zoo loopt het dan naar Kerstmis en nog is gen einde in zicht. Zelfs het kanongebulder uit de richting Arnhem heeft de geest gegeven, ook daar zal het wel op een dood spoor uitgelopen zijn, geen uitzicht voorlopig. Ben bang dat het voor velen uit de stad op hongersnood uitdraait.