Startpagina | LINKS | CONTACT

16 April 1945 middag

Maandag 16 April, middag 1 uur

Ik ben vanmorgen eens rondgelopen en heb overal in de omtrek eens rond gezien. Er is veel kapot hoor. Veel huizen in de omgeving die heel erg beschadigd zijn en ook op andere plaatsen zijn er veel treffers gekomen, maar hier in de buurt is het nog het ergste. Zelfs om 11 uur vanmorgen is er nog een granaat ingeslagen, in de Groeneweg en heeft een stuk van de kap meegenomen.
De Hoogstraat is er nog het ergste aan toe. Bij Vlottes gelukkig geen schade, daar zijn ze tot nu toe goed van af gekomen.
Tot ongeveer vijftig meter van ons (Dina’s huis) af is nog een huis getroffen.
De menschen zien er allemaal even neerslachtig uit en met angst ziet men tegen de nieuwe avond en nacht op, wat zal die ons brengen?
En dan altijd weer die geruchten, die de ronde doen. Nu is het weer dat de bevrijders 6 km. teruggeslagen zijn en dat Apeldoorn door de Duitschers zwaar verdedigd zal worden en dat . . . . . nee ik schei er uit, het eene gerucht is al pessimistischer als het andere. We zullen maar afwachten, het is nog nooit zoo donker geweest, of het is ook weer licht geworden.


Nagekomen:
Ik wil even reageren op het verhaal van Jo Licht over zijn beleving van de oorlogs jaren en dan in het bijzonder de datum 16 April 1945. Hierin beschrijft hij de afloop van een attelerie beschietting richting Amersvoortseweg waarbij enkele granaten te recht kwamen in de hoogstraat. Ik moet hem verbeteren wat betreft het aantal slachtoffers. Allen al bij de familie Wesselink schoenmaker van beroep waren zes doden te betreuren t.w. Mevr.Wesselink, de dochters Diennie en Annie, zoon Frits en Poeli. en een zoon van de familie van Polen uit de Groeneweg. De familie v.d.Brink, naaste buren, hadden meer geluk daar kwam een blinganger in de kelder en ontplofte niet. Meer doden zijn mij niet bekend of Jo Licht moet verwijzen naar het drama bij de familie Meerhof in de Nijverheidstraat waar verzetsmensen werden gedood en voor het huis werden gelegd ter afschrikking.
R.v.d Brink vexe30oe@kpnmail.nl