Startpagina | LINKS | CONTACT

21 April 1945 middag

21 April 1945 middag

Nijbroek: Ik sta op het punt om weer naar Apeldoorn te gaan. Toch wel fijn dat je weer rustig over de straat kunt fietsen, niet meer naar de lucht hoef te kijken of er ook schietgrage piloten in de buurt zijn, geen landwachters meer die je de moeizaam verkregen levensmiddelen of fietsen afnemen en niet meer bang hoeft te zijn voor razzia’s. Wat een weelde, wat een weelde!

Ik ben hier gisteren nog eens de boer op geweest en kan ze in Apeldoorn nog eens fijn tracteren, ruim 30 eieren opgehaald. Bijna overal waar ik vroeg kreeg ik 1 à 2 eieren en waar ik vroeger 50 cent betaalde, kreeg ik ze nu voor een kwartje. Ik geloof wel dat er boeren zijn die in de knijp zitten, die waar je vroeger alleen maar met sieraden of grof geld terecht kon.
Ook hier hebben ze alle N.S.B.-ers opgehaald en vastgezet.
Volgens zeggen heeft in Apeldoorn een N.S.B.er twee Canadese officieren doodgeschoten en nu wordt beweerd als dat hij vanmiddag in Apeldoorn op het Marktplein ten aanschouwe van het publiek wordt doodgeschoten. Maar dit laatste zal wel op een fabeltje berusten.