Startpagina | LINKS | CONTACT

27 Maart 1945

Dinsdag 27 Maart 1945

Liever dood dan slaaf. Dat las ik vandaag op de huifkarren, het vervangmiddel voor gemotoriseerde vervoermiddelen van de Duitschers. Het is nog maar een zielig zooitje als je ze ziet trekken met hun paard en wagens (ook al gevorderd) dan stonden ze er vier jaar geleden toch heel wat rooskleuriger voor. Nee als je dat ziet dan moet het toch wel op een eindje lopen met ze, maar zoo lang ze nog hier zijn, blijven ze gevaarlijk voor ons…. “een kat in ’t nauw maakt rare sprongen”.
Ik ben vanmiddag een hoop boeren af geweest voor aardappelen, hier één, daar twee en soms kreeg ik zelfs drie aardappelen tegelijk, maar alle beetjes helpen. Ik haalde daarbij ook nog 5 eieren op en met de eieren die ik opgespaard heb, kan ik ze in Apeldoorn met Paschen eens fijn tracteren, (a.s. Zondag) want daar weten ze niets van. En dat is weer een mooie kant in deze beroerde tijd, je kunt de menschen met een beetje heel blij maken.

Dinsdagavond

Het gaat goed zeggen ze. De geallieerden hebben een offensief ingezet. Ze moeten in Overijssel aan het vechten zijn en ook al in Gelderland. Men beweert dat Dinsperlo en een paar andere kleine plaatsen reeds bevrijd zijn. Laat het waar zijn, “hoop doet leven”.