Startpagina | LINKS | CONTACT

7 Februari 1945

6 oktober 2011

Zojuist een aardig bericht ontvangen van de heer Jansen met een aanvulling (vet gedrukte tekst).


Woensdag 7 Februari 1945

Het was gisteren prachtig weer, net voorjaar. Wat een verschil met de voorgaande dagen. Maar wel gevaarlijk buiten. Engelsche en Amerikaansche jagers zijn de gehele dag niet uit de lucht geweest. Het is oppassen dan, want als trekkers met groepjes bij elkaar lopen, duiken ze naar beneden en laten hun boordwapens spreken, ze zien ze waarschijnlijk voor colonne’s aan. Want alles wat twijfelachtig is wordt beschoten.
De spoorbrug over de IJssel in Deventer is gisteren voor de zooveelste maal gebombardeerd, maar niet geraakt, dus daar komen ze weer terug.
Het is alleen zoo jammer dat er iedere keer een deel van de stad bij in puin gegooid wordt en iedere keer vallen er slachtoffers, nu ook weer!
Ik had gisteren weer een goede dag in Welsum: 14 eieren, 2 pond tarwe, 1 pond rogge en 8 pond gerst. Nu gaat het niet zoo gemakkelijk als dat ik m’n succes te danken heb, dat ik maar één tegelijk vraag, b.v. om één ei en ik krijg er ook nergens meer dan één. Maar juist omdat ik om één vraag willen ze het wel eens geven, want vraag ik om meer dan is het neen.
Ik sprak ook nog een meisje komende uit Amsterdam en ze liet me zien wat ze van de hele dag opgehaald had, 1 pond rogge en 1 maaltje aardappelen.
Toen ik ’s avonds bij de fam. Berends terug kwam, was er een broer van Berends (mijn Opa) met
een zwager (schoonzoon, mijn Vader), komende uit Velp met een wagentje achter de fiets. Ook zij wilden proberen hier wat eetwaar op te doen, wat hun ten dele wel zal gelukken, omdat ze hier nog al familie hebben zitten.
Ook in Velp is het treurig gesteld, bonnen komen er haast niet meer uit, nog één broodje en sinds lang geen aardappelen meer. De dochter (mijn moeder) van de broer van Berends heeft een kindje van 2 maanden (ondergetekende) en dat kind moeten ze roggepap in water geven omdat er anders niet is, zelfs geen melk.
En zoo goed als het weer gisteren was zoo slecht is het vandaag. In een stromende regen ben ik vanmiddag met Joop uit Velp (de Schoonzoon) er op uit geweest, we hebben samen 14 pond rogge opgehaald en nu hebben ze om te beginnen toch nog iets.
Als de familie nu ook wat doet hoeven die menschen niet voor niets terug, want het is treurig als je ze hoort vertellen wat ze daar al niet eten om in het leven te blijven.
Kom ik eindig, ik zie haast niets meer, het wordt donker.

__________
Mijn opa (de heer Berends) en mijn vader hebben dit ritje meerdere malen gemaakt.
Ondanks de roggenpap en het water is het met mijn allemaal goed gekomen.
Met vriendelijke groet,
V.E.Jansen