Startpagina | LINKS | CONTACT

Asselsestraat

Asselsestraat, kruising Nieuwstraat - Korenstraat

Rechts: "Het Leienhuis". (Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Het rechterpand staat op de linkerhoek van de Korte Nieuwstraat en is in die straat genummerd als 1. De panden erachter zijn gesloopt en hier is nu het Leienplein. (Foto: H. Vlottes)

Asselsestraat 16 - 2

Geheel links op nr. 16 de tabaks- en sigarenwinkel van de in Vollenhove geboren Berendina Aleida Teerink (1869-1945), zij was weduwe van de gepensioneerde adjudant onder-officier van het Oost-Indisch Leger Harm Kruze (1862-1901). Daarnaast op nr. 14 de vishandel van de in Gorredijk geboren Egbert Jans Gorter (1864-1949). Momenteel (2023) zijn beide winkels samengevoegd en is er nog altijd een vishandel gevestigd. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 14

Chris Hulleman drogisterij, verf en behang. Links Tiethof Bouwmaterialen. (Foto: Fam. Hulleman)

Asselsestraat 14

Mevrouw Hulleman tijdens de heropening na een verbouwing begin jaren '60. (Foto: Fam. Hulleman)

Assesestraat 13

Links, sigarenmagazijn ,,De Sport" van Willem Mouw, op de hoek met de Korte Nieuwstraat. Het huisnummer was toen nog 7, nu 13. Anno 2023 nog steeds een tabakszaak. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 17

Mieke Vloon: Robinsonwinkel van mijn grootouders Asselsestraat 17. (Foto: Mieke Vloon)

Asselsestraat

Het linkerpand is Asselsestraat 29 en rechts is nr. 34. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat

Gezien tussen de Korte Nieuwstraat en de Trompstraat. Links de winkel van kleermaker C. Klein Leugenmors. In 1913 was dit pand genummerd als nr. 17. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Hand-ingekleurde versie. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 21
Freddy Beekman: Medaille die mijn opa Teunis Beekman won in 1912 met de etalagewedstrijd van de Apeldoornse winkeliers.

Asselsestraat 23

Tussen de Korte Nieuwstraat en de Trompstraat. Links een meubelzaak. (Foto: Peter Evers)

Asselsestraat 31

Ineke Harleman: Mijn ouderlijk huis. Het huis stond op de hoek Asselsestraat/Trompstraat. Nu staat daar het pand van de biologische slager en Beter Horen. De foto is rond 1972 gemaakt. (Foto: Ineke Harleman)

Asselsestraat 41

Het eerste pand van Johan DaniŽl Niesink (1825-1901). Dit huis stond op de plek waar nu de slagerij zit op de rechterhoek van de Trompstraat. Later zat Niesink op de rechterhoek van De Ruyterstraat.

Asselsestraat 41

De bloemisterij ,,Kweeklust'' van Johan DaniŽl Niesink, tussen de Trompstraat en De Ruyterstraat. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat

De Asselsestraat gezien nabij de Roggestraat richting het dorp.(Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Hand-ingekleurde versie (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat

De meubelmakerij van de in Apeldoorn geboren Siebus Frederik Marinus Dekker (1893-1973). In de Nieuwe Apeldoornsche Courant van 13 oktober 1917 kondigde hij aan dat hij een meubelmakerij geopend had aan de Asseltschenstraat 36. Er is later omgenummerd en de exacte locatie is mij niet bekend, het lijkt een hoekpand te zijn. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 48

Op de rechterhoek met de Roggestraat. IJssalon Romalia. (Coll: Bavinck/Schuur)

Asselsestraat 48

Gonda van Dam: Mijn vader eet een ijsje bij Romalia, jaren '50. (Foto: Gonda van Dam)

Asselsestraat 50

Glasplaatnegatief van de gereformeerde kerk B, later ook Zuiderkerk genoemd. Kerk A was de gereformeerde kerk aan de Piet Jouberstraat (Noorderkerk). De kerk is gebouwd in 1889 naar ontwerp van architect. J.A. Wijn. In 1911 is de kerk vervangen door de veel grotere Brinklaankerk maar toch pas in 1933 gesloopt. Het pand ernaast was Asselsestraat 48. Tussen de kerk en nr. 48 was een paadje naar de Roggestraat. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 50

Glasplaatnegatief van de gereformeerde kerk, destijds gelegen op de linkerhoek met de Roggestraat. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 50-52

Dubbel winkelhuis met bovenwoningen uit 1933. Gebouwd in opdracht van Johannes Mijnhout. Het ontwerp kwam van de architect Johannes Albertus Heuvelink uit de Kerklaan. Tot 1933 stond hier bovenstaande gereformeerde kerk. (Foto: Arnold Kleiboer)

Asselsestraat 59
Dhr. Keizer aan het werk bij Koch orgelbouw. (Foto's: Hetty Keizer)

Asselsestraat 67-69

De Friesche Winkel van Jan Schilstra op nr. 69. Deze winkel heeft bestaan van 9 april 1931 tot 12 september 1934. Voor de winkel zien we links Jan zijn echtgenote, Grietje Schilstra-van der Schaaf (1882) en de twee oudste dochters; Aafke (1913) en Johanna (1916). Dit woon/winkel huis heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 70

Verfhandel Henk Brouwer. (Foto: Ilona Kremer-Brouwer)

Asselsestraat

Links de nummers 61 en verder en rechts nr. 72 en verder. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Deze ansichtkaart kan ik nog niet goed plaatsen. Links zien we een bord met Jaarsma kachels, deze werden verkocht in de winkel van H. Zwart op nr. 71. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Geheel links ,,Het Klokkenhuis" van H. Kramer, destijds genummerd als 70. We kijken richting het dorp. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 75

Machinale Breierij ,, Sajetbaal" van J. van Asselt. Voor de omnummering in ca. 1930 was het genummerd als 93. Gesloopt om plaats te maken voor de parkeerplek tegenover Middelink. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat

Winkel van de kachelsmid W.F.H. Zwart op de linkerhoek met de Tuinstraat. De winkel was genummerd als Tuinastraat 66. (Foto fam. Zwart)

Asselsestraat 84

Naast de winkel van Middelink, gesloopt. (Coll. Dick de Graaf)

Asselsestraat

Foto van ca. 1900 genomen vanaf de Asselsestraat richting Sprengenweg. Het rechter huis bestaat nog en staat aan de Klompstraat.(Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat

Links de Schotweg en rechts de Elsweg. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Zelfde afbeelding maar als fotokaart. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Dit gedeelte bevind zich tussen de Textielstraat en de Brinkhorstweg in de richting van het dorp. Links het pand nr. 154 en rechts de nrs. 137-137b. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 95

Mieke Vloon: Hier woonde mijn vader in de jaren '30. (Foto: Mieke Vloon)

Asselsestraat 96

Asselsestraat 98

Links nr. 100. Beide panden zijn gesloopt. (Foto: Ans Wesselink-Schuurman)

Asselsestraat 102

Ted Kroes: Asselsestraat 102 is mijn geboortehuis. Mijn vader, J.L. Kroes, heeft daar jarenlang zijn tandartspraktijk gehad. Links zie je op het trottoir nog groentekisten van destijds groenteboer Holtman. Foto uit 1937.

Asselsestraat 102

Foto uit 1938 (Foto: Ted Kroes)

Asselsestraat 109

Gesloopt. Woonhuis van de in Apeldoorn geboren Gerritje Steenbergen (1863-1941), zij was weduwe van de in Brummen geboren timmerman Hendrik Willem Lentink (1857-1904). De foto is genomen op 12 februari 1916, fotograaf onbekend. (Coll. B. Meester)

Rienk Tychon: Ik ben de kleinzoon van Catrinus (Rinus) Lentink, de enige overlevende zoon van Gerritje Lentink-Steenbergen, die werd geboren op 29 april 1905, vijf maanden na de dood van zijn vader. Mijn grootvaders twee oudere broers overleden jong, resp. in 1905 en 1908.
Rechts zal mijn overgrootmoeder staan, die als weduwe Lentink altijd in het zwart was. Naast haar staat denk ik haar pleegdochter, maar het kan ook een stiefdochter zijn.
Gerritje Steenbergen was H.W. Lentinks tweede echtgenote; zijn eerste, Bartha Johanna Brouwer, was in 1900 overleden.
Hendrik Lentink had uit zijn eerste huwelijk nog een zoon (Jan Hendrik Willem, 1984-1995) en twee overlevende dochters: Bartha Johanna (Berta) die in 1912 trouwde met Leendert Amersfoort en Frederika Johanna (Riek) die in 1916 trouwde met Willem Rous.
H.W. Lentink heeft het huis in de Asselsestraat zelf gebouwd, waarschijnlijk samen met familieleden, allemaal timmerlui/aannemers/schilders.
Na zijn dood voorzag de weduwe Lentink in haar levensonderhoud door kamers te verhuren aan studenten theologie, die studeerden aan de Gereformeerde predikantenopleiding in Apeldoorn (dominees in de dop).
Als pensionhoudster van deze ‘keurige heren’ moest zij natuurlijk van onbesproken gedrag zijn. Mijn grootvader werd dan ook rechter in de leer opgevoed dan vrijwel de hele kerkgemeente, en bleef dat zijn hele leven. Hij bleef ook zijn hele leven opkijken tegen en bevriend met dominees.
Decennia na de dood van de weduwe en de daaropvolgende verkoop kreeg het pand een veel minder heilige bestemming: het was in gebruik als bordeel!

Asselsestraat 117

Hoek Elsweg. Winkel POP-SHOP. (Coll: Bavinck/Schuur)

Asselsestraat 124

Joke Nieuwenhuizen-Wesselink: Mijn ouders hadden aan de Asselsestraat 124 vanaf 30 november 1950 tot begin zestiger jaren een schoenmakerij en lederwarenzaak met tassen, koffers enzovoort. Op nummer 126 was slagerij Ubels en daarnaast de hondentrimsalon van Stegeman. Aan de andere kant naast ons op de nrs. 122 en 120 waren twee woonhuizen zonder winkel. Daarna kwam de bloemenwinkel van Riel en juwelier Barendsen. Op de hoek van de Asselsestraat met de Torenstraat was een kledingzaak en huishoudelijk textiel van Mikkers (of Mikkes). Op de andere hoek van de Asselsestraat met de Torenstaat was het sigarenmagazijn van ter Haar. Door gezondheidsredenen moest mijn vader begin zestiger jaren de winkel verkopen en verhuisden wij naar de Apollolaan 1a, waar hij nog tot 1966 de schoenmakerij voortzette.

Asselsestraat 137

Bij Textielweg. Taxibedrijf De Driehoek, Driehuizerweg. (Foto: Evert Pol)

Asselsestraat 139a

Vanaf ca. 1939 was hier de rijwiel- en motorenhandel van Johannes Arnoud Houtop (1908-1991) op de hoek met de Textielweg. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 139a

De werkplaats. Geheel links staat eigenaar J.A. Houtop. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 140

Autoshop Kleuver. (Foto: Diana Proosten)

Asselsestraat 140

Interieurfoto van Autoshop Kleuver. (Foto: Diana Proosten)

Asselsestraat 151-153-155

1945-1946. "De Trekvogels". Op nr. 151 de fruithandel van E. van Laar. Tussen de nrs. 153 en 155 bevindt zich de Ritbroekstraat.

Asselsestraat 155

J.G. Bresser-Hinsenveld: Mijn vader, H.G. Hinsenveld is hier (op de hoek met de Ritbroekstraat) in 1923 een herenkapperszaak begonnen en mijn oma, de weduwe Dekker runde hier een sigarenwinkel. Later hebben mijn ouders de zaken overgenomen. In 1972 is mijn vader met de kapperszaak gestopt. In 1974 hebben mijn man en ik (fam. Bresser) de sigarenzaak voortgezet tot september 1999.

Asselsestraat

Links nr. 176 en rechts nr. 116. We kijken richting het dorp. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat

Ingekleurde versie. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 157-159

Jan Grefhorst: Hier woonde de familie Nikkels, de ouders van mijn vrouw met haar broers en zussen. Deze foto is van voor 1958.

Asselsestraat 161-161/2

Electrische Meubelfabriek en Houtdraaierij ,,De Toekomst'' van G. Hendriks in ca. 1932. Voor ca. 1930 was dit huis genummerd als 189. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 165

Vrijstaand woonhuis op de rechterhoek met de Apollolaan. (Coll. W. Boomgaard)

Asseslsestraat 184

Spoorwegovergang op de rechterhoek met de Prinses Beatrixlaan. Dit was de dienstwoning van de spoorweg-arbeider Bernard Tragter (1883-1942). (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 199

De Goede Herderkerk is gebouwd in 1934. Het ontwerp kwam van T.G. Slijkhuis en de aannemer was J.W. Wassink. De eerste steenlegging vond plaats op 24 februari 1934 door Suzanna Alida Karres, de dochter van ds. J.J.C. Karres. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 199-203-205

Op het bordje aan de zijgevel van nr. 205 is ,,Schoenmakerij P.H. Dal" te lezen. De straat op de voorgond is de Schaapweg. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 217

Dit is de bakkerij annex kruidenierszaak van Jacob Sijtsma (1861-1945) op de rechterhoek met de Driehuizerweg. Deze foto gemaakt in 1915 kwam van HenriŽtta Hilda Berghuis. Zij was hier geboren woonde later in Reno (Nevada). Op de foto staan o.a. haar moeder: Femina Sijtsma, geboren 12 september 1890 in Apeldoorn. Zij trouwde 20 april 1916 met de schilder Siebold Berghuis. Ten tijde van deze foto was het huis genummerd als 243. (Foto: HenriŽtta Hilda Berghuis)

Asselsestraat 228

Op 15 april 1911 vroeg de in Vaassen geboren Reinder Vosselman (1882-1958) vergunning voor het bouwen van een woonhuis met koffiehuis op de hoek met de Driehuizerweg. Het ontwerp kwam van de timmerman/aannemer Cornelis van Loenen uit de Piet Heinstraat maar het was Reinder Vosselman zelf die met de uitvoering belast was. Op 15 mei 1911 werd de eerste steen gelegd door zoontje Marinus Vosselman (1908). Vanaf ca. 1920 is het de kruidenierszaak van de in Boskoop geboren Leendert Jongejan (1892-19?). Op de foto zien we Leendert, zijn vrouw Aaltje Achterberg (1892-19?) en een onbekende meneer. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 228

Interieurfoto van de kruidenierszaak van Leendert Jongejan. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 263

Interieurfoto van kruidenier Suter op de rechterhoek met de Zanderijweg. Later IJssalon van Buren. (Foto: Ineke Harleman)

Asselsestraat 265

De Automobielhandel van Sytze Keekstra (1876-1970). (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 270

Gebouwd in 1932 in opdracht van de in Enschede geboren brievenbesteller Jan Eppo Schansema (1898-1987). Het ontwerp kwam van de architect Evert Vermeer. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 273

Het protestants Militair Tehuis (PMT). Nu de Bandenkoning. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 281

Het linkerpand staat op de hoek met de Orderparkweg. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 282

''Dennenlust''. Ten tijde van deze foto was dit het woonhuis van Sytse Keekstra. Hij had een automobielbedrijf aan de Asselsestraat 265. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 297

Motorrijders van het 1e Regiment Huzaren Motorrijders van de Willem III kazerne. Op de achtergrond Asselsestraat 297. (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 300-302

Deze dubbele villa op de hoek met de Jachtlaan is gebouwd in 1928 in opdracht van de in Zwolle geboren Cornelia Hermina Maria Schaars (1886-1976). Zij was weduwe van de in Veendam geboren koopman Johannes Mattheus Baalman (1874-1925). Het ontwerp kwam van de architect G.J. Slijkhuis. Ze ging zelf met haar kinderen op nr. 300 wonen. Het dubbele woonhuis is tot ca. 1930 ook genummerd geweest als nr. 264-266. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 314

Dit huis op de linkerhoek met de Driehoek is gebouwd in 1930 door de in Wormer geboren timmerman Cornelis Stolp (1876-1946) die er ook zelf ging wonen. Nu heet het huis ,,Op Dreef''. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 317

Dit huis op de hoek met de Jachtlaan is gebouwd in 1931 door en voor de timmerman/aannemer H.J. Schut. Het huis was waarschijnlijk voor verhuur bestemd. Ten tijde van deze foto (ca. 1935 heette het huis ,,d' Uitkijk''. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat

Op de achterzijde van deze ansichtkaart staat genoteerd: "Mobilisatiekamp Asselsestraat 282. Nu Sprengendorp. 1914-1918". (Coll. B. Meester)

Asselsestraat 335

Dit pand is gebouwd in 1971 als woonhuis met praktijkruimte in opdracht van Z.A. de Jong. Kaart is verzonden geweest op 3 januari 1972. (Coll. W. Boomgaard)

Assesestraat 328

Woonhuis van de in Ede geboren Jan Verschuur (1861-1952). Jan was de boswachter van de houthandelaar J.C. Wils, die groot-grondbezitter was en veel bosgrond had in Berg en Bos. Op deze plek stond al eerder een huis waar Jan Verschuur al vanaf 1893 woonde. In 1912 lieten de erven Wils, in naam van Marie Justine Wils het pand vervangen door deze woning. Het ontwerp kwam van Willem ten Tuynte, aannemer uit de Soerenseweg. (Coll. W. Boomgaard)

Asselsestraat 328

Deze foto dateert uit de begin jaren '50. Op nr. 328b (de grote schuur op het terrein) is op dit moment Praktijkcentrum Jacht en Fauna gehuisvest. In deze voormalige boswachterswoning (destijds in beheer van de gemeente Apeldoorn als dienstwoning) woonden mijn opa en oma, dhr. Aart van Kampen met zijn vrouw Nolda van Kampen-van Houtum. Ze kregen vijf kinderen, drie zonen en twee dochters waaronder mijn vader. Mijn opa was destijds timmerman in dienst van de gemeente Apeldoorn. Zijn zonen werden ook timmerman en de dochters huisvrouw. Mijn vader en zijn broers hebben destijds het allereerste apenverblijf gebouwd in wat nu is uitgegroeid tot de Apenheul. Onze familie was bevriend met de oprichter Wim Mager. Mijn opa en oma hebben vanaf 1953 tot ongeveer 1970 in de woning gewoond. (Foto: Gerko van Kampen)

Asselsestraat 405

Pension Orderbosch van de in Amsterdam geboren nettenwever, Evert Roelofsen (1894-19?). Evert was gehuwd met de eveneens in Amsterdam geboren Francina Christiena Nuwenhof (1902-1942). Zij lieten dit huis bouwen in 1933 en woonden hiervoor aan de Wolweg. Vanaf 1953 woonde hier de boekhouder F. Muller. (Coll. B. Meester)

Nabij de Asselsestraat

Een noodlanding van een Spijker V2 vliegtuig op 1 april 1925, gecapoteerd op het terrein van 't Polhout. (Coll. W. Boomgaard)