Hoofdstraat -1- tot Kalverstraat

Hoofdstraat/Dorpstraat
De Dorpstraat gezien vanaf de Kalverstraat in de richting van het station. Het hoge gebouw op de achtergrond was Hotel Apeldoorn. Links de pastorie en de eerste Mariakerk uit 1846, rechts de stalhouderij van Mouw, het latere Hotel Zeelandia. Van alles wat we op deze foto zien staat niets meer overeind. (Coll. B. Meester)

Dorpstraat - Hoofdstraat 2.
Pension "Villa Cecilia" van Egbert Alberda. Hij is op 25-jarige leeftijd in 1888 Vanuit Sneek naar Apeldoorn gekomen en is hier gaan werken als letterzetter in een drukkerij. In de Ericagids van 1901 staat er bij zijn naam vermeld: "Handel in Tabak en Sigaren - Pension - Woningbureau - Villa's en Burgerhuizen te koop en te huur - Bouwterreinen te koop - Hoek Dorpstraat/Stationsplein". Op de oude foto staat Egbert Alberda waarschijnlijk voor de tabakszaak. In 1905 nam de slager Julian Jean Mathieu Marie Vaessen het pand over en begon er hotel café restaurant "De Prins". De erven Vaessen lieten in 1934 het hotel slopen en gaven architect D.J. Grutterink opdracht tot het bouwen van een blok van 4 winkelhuizen met bovenwoningen. Ook dit pand is alweer gesloopt. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 2
Hotel de Prins, sinds 1905 van de in Weert geboren hotelier Julien Jean Mathieu Marie Vaessen (1863-1934). (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 2
De afzender van deze ansichtkaart schrijft dat hij hier een fijn glas bier gedronken heeft en een partij gebiljard. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 2
Hotel de Prins. Rechts Hotel Continental aan het Stationsplein, het vroegere woonhuis van de apotheker Gerrit Johannes Romijn (1829-1898). (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 3 en verder
Links op nr. 3 de drogisterij van Heable Wybrandi, op nr. 5 de bakkerswinkel van Coenraad Robbers. Op nr. 7, (het kleine pandje) de tabakshandel van Hendrik Jan Noordman. In het grote dubbele winkelpand zat op nr. 9 de schoenhandel van Gerardus Hendrikus Rodijk, op nr. 11 op de hoek van de Rosariumstraat de slagerij van Jannes Leonardus Mulder. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 2 en verder
Rechts de opvolger van Hotel de Prins, een gebouw met winkels en bovenwoningen uit 1934. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 2
De fotohandel van de in Amsterdam geboren Hermanus Hendricus Schreuder (1892-19?). In het bevolkingsregister staat hij vermeld als sigarenwinkelier aan de Hoofdstraat 2. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 2-4
Kruidenierswinkel van Herman Cordes. De foto is gemaakt tijdens de opening van de winkel in maart 1939. Op het pamflet is te lezen: "Opening donderdag a.s. Gratis koffie - wijn - Geldersche worst, 2 uur". (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat hoek Stationsplein
19 September 1936. Het prinselijk verloofde paar bezoekt Apeldoorn. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 1a en hoger
Geheel links het volkskoffiehuis "De Hoop" van Meindert Staarthof. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 1a
Het Burgerhotel van A.J. Nijman. Voorheen het volkskoffiehuis De Hoop. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 7
De tabakszaak van Berend Jan Hartgerink in ca. 1940, voorheen was deze winkel van Hendrik Jan Noordman. (Foto: Lie Schoemaker)

Hoofdstraat 13
Op de rechterhoek van de Rosariumstraat het sigarenmagazijn van de in Utrecht geboren Theodoor Frederik Laarhoven (1865-1922). (Coll. W. Boomgaard)

Hoofdstraat 12-14
Café Biljard van Gerardus Hendrikus Vloon (1890-1965) op de rechterhoek van de Stationsdwarsstraat in ca 1927-1928. Links zien we nog net de Joodse Volksslagerij van R. Kats. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 16
De graanhandel van Johannes Hermanus Stronkman op de linkerhoek met de Stationsdwarstraat. Stronkman was eerst slijter aan de Korenstraat. Later kwam hier de zaak van Tempelman met bedrijfskleding. (Coll: VOA)

Hoofdstraat
Hoek Stationsdwarsstraat. links de winkel van Tempelman, rechts Café Vloon.( Tekening: Chris van der Ark)

Hoofdstraat 18
De Mariakerk, officieel de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk is gebouwd vanaf 1896 omdat de vorige kerk te klein werd. De architect was Johannes Wilhelmus Boerbooms (1849-1899) en de aannemer was de Apeldoorner Chris Wegerif. Bij het overlijden van Boerbooms in 1899 was slechts het middenschip van de kerk gereed. In 1898 werd het eerste gedeelte in gebruik genomen. De architecten Jos Th. J. Cuypers (zoon van Pierre Cuypers) en Jan Stuyt ontwierpen in 1901 de tweede fase, het koor van de kerk en het dwarsschip. Op 18 september 1902 werd de tweede fase voltooid. De lengte is bijna 60m, de breedte 22,3m en een grootste binnenwerkse hoogte van 17 m. Het is de grootste kerk van Apeldoorn. (Coll. W. Boomgaard)

Hoofdstraat 19
Sytse Keekstra, voorheen Agent der Politie had hier een Garage, Verhuur- en Reparatie-Inrichting van Toer- en Vrachtauto's en Omnibussen. Later is de garage verhuisd naar de Asselsestraat 282. Na Keekstra werd het een Ford garage van Stemerdink & Hartman. Ook dit bedrijf verhuisde (veel later) naar de Asselsestraat. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 19
De garage van Keektra en Hotel de Veluwe. (Coll. W. Boomgaard)

Hoofdstraat 21
Hotel-restaurant-café Veluwe van Antonie Overvelde en Co. Overvelde had hier eerst een smederij, waarschijnlijk in een vorig pand. Later werd dit het "Hof van Gelre". (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat 21
Het Hof van Gelre in oorlogstijd. Gefotografeerd door fotograaf Sytse Gjalt Brusse. Op 1 augustus 1939 kwam hij met vrouw en zoon uit Enschede en vestigde zich als fotograaf van 't Fotohuis aan de Loolaan 11. Tijdens de oorlogsjaren was hij NSB-persfotograaf. Hij was ook één van de aanstichters van het bekladden en in brand steken van de synagoge aan de Paslaan. (Coll. W. Boomgaard)

Hoofdstraat 23
In 1878 huurde slager Salomon van Son een boerderij recht tegenover de Mariakerk van de timmerman Jacobus Radstaak en begon daar een slagerij. Volgens een akte van notaris Walter kocht hij de boerderij in 1884 voor fl. 4600,- In 1895 werd er een imposante gevel gebouwd door architect J.A. Wijn. De timmerman W. Timmer nam de klus aan voor fl. 3284,- Het pand is uiteindelijk gesloopt in 1990. Links: Salomon van Son, midden: Aart Westenbroek. Westenbroek had later een eigen slagerij op de hoek Stationsstraat-Marktstraat (Foto: S. van Son)

Hoofdstraat 29-31
Rouke Bieuwinga: Dit was mijn ouderlijk huis. De echte familienaam is Bieuwinga, waarbij Biewenga altijd is gebruikt als handelsnaam. Een goede verklaring hiervoor heb ik nooit gekregen. De winkel is begin 1900 opgestart door mijn opa I. Bieuwinga, de man links van de boom op de foto. Mijn vader dhr. J.H.E. Bieuwinga heeft de winkel overgenomen en voortgezet als groothandel in levensmiddelen. De groothandel is begin jaren '70 overgenomen door een ander bedrijf die de activiteiten onder een andere naam verplaatst heeft naar het bedrijventerrein in Apeldoorn Noord. Hoofdstraat 29 is toen verhuurd door mijn vader en daarna verkocht en niet veel later gesloopt t.b.v. nieuwbouw en wegenaanleg. Zelf ben ik in 1948 geboren en heb de eerste 20 jaar van mijn leven op Hoofdstraat 29 gewoond. (Coll. B. Meester)

Hoofdstraat
Mariakerk. Afbraak meisjesschool. (Coll: Bavinck-Schuur)

Hoofdstraat
Hoek Stationsdwarsstraat.

Hoofdstraat
± 1935. De Scolan-Cantorum Maria-parochie Apeldoorn. (foto: Ton Gerritsen)

Hoofdstraat 18
Ongeveer 1930. Mariakerk. Boven de deur staat: "LOOFT DEN HEER UIT DE HEMELEN". (foto: Ton Gerritsen)

Hoofdstraat
Ongeveer 1999. Inkijk in de Stationsdwarsstraat.

Hoofdstraat
Hof van Gelre. (foto: Evert Pol)

Hoofdstraat
Mariakerk.

Hoofdstraat
Tussen het Stationsplein en de Kalverstraat.

Hoofdstraat
Asfalteringswerkzaamheden in 1922 voor de garage van Keekstra

Hoofdstraat
Mariakerk.

Hoofdstraat
Rechts Mariakerk.

Hoofdstraat
Tempelman.

Hoofdstraat
1981. (Foto: Martin Huisman)

Hoofdstraat hoek Kalverstraat

Hoofdstraat
Garage Stemerdink aan de Hoofdstraat.

Hoofdstraat
Afbraak winkelpand Tempelman. (Foto: Ad Snijders)
Mariakerk
Het oorspronkelijke ontwerp (1895) was van de architect J.W. Boerbooms. Bij zijn overlijden was slechts het middenschip van de kerk gereed. In 1898 werd het eerste gedeelte in gebruik genomen.
De architecten Jos Th. J. cuypers (zoon van Pierre Cuypers) en Jan Stuyt ontwierpen in 1901 de tweede fase, het koor van de kerk en het dwarsschip. Op 18 sept. 1902 werd de 2e fase voltooid.
De lengte is bijna 60m, de breedte 22,3m en een grootste binnenwerkse hoogte van 17 m. Het is de grootste kerk van Apeldoorn.

Hoofdstraat
Bibliotheek, stond naast de Mariakerk.

Hoofdstraat
Gezien vanaf Mariakerk.
Hoofdstraat

Hoofdstraat
1985. Mariakerk. (Foto: H. Rozie)

Hoofdstraat
Rechtsachter de Mariakerk.

Hoofdstraat
Tegenover Mariakerk. Links vooraan "Hof van Gelre" de dansschool van Gelderman. Gesloten op 1 januari 1987. (Foto: H. Rozie)

Hoofdstraat bij Mariakerk
(Coll: Roel Boon)
Hoofdstraat bij Mariakerk
De Kalverstraat op onderstaande foto's was op een heel andere plek dan de huidige Kalverstraat. Hij liep vanaf de spoorweg-overgang (aan de Hoofdstraat) en liep door tot aan de Prins Willem Alexanderlaan En nog verder terug (in tijd) tot aan de Hofstraat (ongeveer waar nu het tunneltje is om achter het huidige bankgebouw te kunnen parkeren).

Hoofdstraat
1986. Café/danszaal Hof van Gelre "Dansschool Gelderman". Vroeger waren hier uitvoeringen van Toneelvereniging SOVV en vele andere verenigingen, vaak met bal na. Deze dansschool stond tegenover de Mariakerk. Foto: Aad van Schaijk.
Hoofdstraat, bij Mariakerk
Hoofdstraat, bij Mariakerk
Hoofdstraat, bij Mariakerk
Hoofdstraat hoek Kalverstraat
Hoofdstraat hoek Kalverstraat 1985
Mariakerk 1985
Binnenopname's Mariakerk

Hoofdstraat

Hoofdstraat
Gezien vanaf de overweg.

Hoofdstraat bij Stationsplein

Hoofdstraat
hoek Kalverstraat. Collectie: Roel Boon.

Hoofdstraat
hoek Rosariumstraat. De etalage opgetuigd i.v.m. troonswisseling van Kon. Wilhelmina en Kon. Juliana in 1948. Archief: Anton Vos.

Hoofdstraat
Koninginnedag (31 augustus) 1945. De foto 's zijn genomen door het toenmalige Canadese vriendje Albert Davyduke van mijn oudste zus en het boxje waar ze mee genomen zijn was van mijn vader en heb ik nog steeds in mijn bezit. Op de achtergrond de Mariakerk. Gerrit Roos.
Hoofdstraat

Hoofdstraat
Koninginnedag (31 augustus) 1945. Foto: Albert Davyduke.

Hoofdstraat
hoek Rosariumstraat. Groentewinkel van Barend Bomhof. Hier bij zijn pas geinstalleerde aardappelschilmachine. Archief: Anton Vos.