Startpagina | LINKS | CONTACT

Kayersdijk

Kayersdijk 16

Woonhuis met bedrijfspand van de boomkweker Johannes Bijzen. Al in 1882 adverteerd hij in de Apeldoornsche Courant: 'Boomkweekerij ,,De Kerswiek'' van J. Bijzen, Wormen, bij het Station'. In de kranten is ook te lezen dat hij diverse burgerwoonhuizen heeft en verhuurt voor fl. 1,10 per week. In 1904 werd de kwekerij, of een deel daarvan verplaatst ten behoeve van de H.IJ.S.M. Op de foto zien we de in Pijnacker geboren Johannes Bijzen (1841-1933) en zijn in Rijswijk geboren vrouw Henriėtta Catharina Martina van der Velden (1941-1916). Bouwjaar van het huis is mogelijk 1904. (Coll. B. Meester)

Kayersdijk

Kayersdijk/Hoek Condorweg

Ongeveer 1961. Waar later de sportschool in zat wat nu is afgebrand. De schuine weg rechtsonder en naar linksboven draaiend is de Condorweg. Het confectieatelier maakte herencostuums. Vermoedelijk heeft het ooit KLM geheten, maar dat was kort, omdat er al confectieateliers KLM waren. Het gebouw erachter was de toenmalige Chr. UTS aan de Condorweg.

Dit confectieatelier heet LTM (Leeuwarder Textiel Maatschappij). In de volksmond Eltem geheten. Heb daar zelf van mijn 14e tot en met mijn 23ste jaar gewerkt.
Herman Bartelds

Kayersdijk/Hoek Condorweg

Archief: Henk A. Hazelaar.

Kayersdijk

Kayersdijk, monument in Apeldoorn-Zuid

Ter nagedachtenis aan een Deens echtpaar dat in 1944 met een vrachtwagen vol kweekvis op weg was naar forellenkwekerij ''de Zwaanspreng'', maar werd beschoten door geallieerde jachtvliegtuigen en sneuvelden. Het monument werd na de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Bij de aanleg van de hengelvijver van de Zwaanspreng in de jaren '70 werd het monument zwaar beschadigd, in 1981 volgde een renovatie. Na de buitengebruikstelling van de forellenkwekerij in 2002 raakte het overwoekerd en in verval. In oktober 2012 werd het herontdekt en opgeknapt. De tekst op het monument annex zitbankje luidt: 1944 TER NAGEDACHTENIS AAN DE GESNEUVELDE DEENSCH CHAUFFEURS DER VISCHAUTO'S. Anton Vos.

Kayersdijk

Richting spoorlijn. Archief: John Diks.

Kayersdijk

D.R.A.I. draadwarenindustrie.

Kayersdijk 171

1964. Bericht in de krant van de opening van de cakebakkerij van dhr. W. Holtman. Archief: Dick de Graaf.

Kayersdijk 171

1964. Cakebakkerij van dhr. W. Holtman. Archief: Dick de Graaf.

Kayersdijk 171

2012. Nu J. Boks BV. Foto: Dick de Graaf.

Kayersdijk

1968. Afgebeeld is de Renault 8 van mijn vader. Op de achtergrond ziet u oude betoncentrale nog. Archief: G. Kannegieter.

Kayersdijk

1968. U kijkt richting de Staatsliedenbuurt met op de achtergrond de Van Oldenbarneveltstraat. Archief: G. Kannegieter.

Kayersdijk

Op de achtergrond Kayersdijk 12. Hier heeft eerst de familie Donks (kermisexploitant) gewoond, vervolgens de familie Westrik. Daarna is het door de firma Otin als kantoorpand gebruikt. In ? Is het gesloopt vanwege de aanleg van het woonwagencentrum Kraanvogelhof. Foto: Hanneke van der Meulen-Schut.

Kayersdijk

Kayersdijk 15 in 1986. Foto: Hanneke van der Meulen-Schut.

Kayersdijk

1988. Foto genomen voor Kayersdijk 15, kijkend richting Parallelweg. Foto: Hanneke van der Meulen-Schut.

Kayersdijk

1965. Genomen aan de Kayersdijk voor de LTM in 1965. Foto: Hanneke van der Meulen-Schut

Kayersdijk

1968. Foto in de voortuin van Kayersdijk 15 uit 1968. De Kayersdijk was toen nog een smal, stil weggetje. Foto: Hanneke van der Meulen-Schut

Kayersdijk

1965. Deze foto is genomen aan de Kayersdijk voor de LTM in 1965 richting Beekbergen. Foto: Hanneke van der Meulen-Schut.

Kayersdijk

Kayersdijk 10 waar achter een wasserij was, vervolgens nr 12. Foto: Hanneke van der Meulen-Schut.

±1980. Jansen's cakebakkerij.
De fabriek stond aan de Kayersdijk, schuin tegenover de viskwekerij.
Momenteel zijn de hallen een onderdeel van Kruizinga BV, Opslag- en transportmiddelen Kayersdijk 169.
Foto: Anton Vos
2008.
Foto: Anton Vos

Kayersdijk

Viskwekerij Zwaanspreng. Mijn opa, Dirk Jan Veenhuizen, was vismeester op de kwekerij. Op de foto staan vlnr: Willem Veenhuizen, de heer Metz, mijn opa en Jo Nijman de chauffeur van de kwekerij. Archief: Dirk Veenhuizen.

Kayersdijk

Waterval kwekerij 1914. Archief: Dirk Veenhuizen.

Kayersdijk

Broedhuis Viskwekerij Zwaanspreng. Archief: Dirk Veenhuizen.

Kayersdijk

Herdenking viskwekerij Zwaanspreng. Archief: Dirk Veenhuizen.

Kayersdijk

Wagenloods viskwekerij Zwaanspreng. Archief: Dirk Veenhuizen.

Kayersdijk

Een huisje achter de villa van Metz, dus tegenover de viskwekerij (was eigendom van Metz). Hier stond ook de wagenloods. Archief: Dirk Veenhuizen.

Kayersdijk september 1963. Dit huisje stond tegenover de huidige Plaatijzerindustrieaan de Kayersdijk. Het moest met nog een aantal huizen en boerderijtjes verdwijnen i.v.m. de bouw van de Rivierenwijk. (IJsselstraat) Het huisje werd lange tijd bewoond door de familie Van Zomeren. (8 personen).
Bij de bevrijding van Apeldoorn in april 1945 sloeg een Canadese granaat door het dak en werd mevrouw Van Zomeren – Van Delen aan de eettafel dodelijk getroffen. Na de oorlog woonde er de familie Eikendaal.
Voor 1960 heette de Kayersdijk tussen huidige Marchantstraat en Lange
Amerikaweg nog Nagelpoelweg.
(foto’s Henk Jeths)

Flats aan de IJsselstraat.

Voorgrond Kayersdijk. Foto 2006. Foto Henk Jeths.

Kayersdijk

Winter 1981 vijver tussen Kayersdijk, Goeman Borgesiusstraat, Abraham Kuyperstraat en de Schimmelpenninckstraat genomen vanaf de Kayersdijk. Foto: A. van Zuidam.