Startpagina | LINKS | CONTACT

Korenstraat

Korenstraat 3-5

Twee winkelpanden, mogelijk gebouwd in 1903 door de architect Andries van Driesum. Het pand was in eigendom van de gebr. Pruijs. Zij hadden ook het pand ernaast op de hoek met de Hoofdstraat. Nr. 3 staat leeg en was eerder het bloemenmagazijn van D. Kuiper Czn. in 1934 ging de zaak over naar Nieuwstraat 54. Mogelijk is de foto dus gemaakt in 1934. Op nr. 5 de Centrale Vleeshal van slager N.G.M. Hoogeveen. Vanaf 1906 was nr. 5 al ingebruik als slagerij van slager T.A.L. Bennink. (Coll. W. Boomgaard)

Korenstraat 3-5

Op de linker tekening zien we het gebouw in originele staat. In 1919 kreeg het pand pas de uitstraling zoals we het nu kennen. De eigenaren Simon Marie en Willem Pruijs lieten toen de ondergevel verbouwen naar ontwerp van de architect Pleun Adrianus van Gelder.

Korenstraat 6

De delicatessenwinkel van de fa. Eichholtz, voorheen de zaak van Jan Andries Mulder die het pand heeft laten verbouwen zoals het is op deze foto. Het oude pand zag er net zo uit als het pand links. In de hoek zien we een versiering met mogelijk beide bouwjaren. 1911 is in iedergeval het jaar dat Mulder het pand liet verbouwen door de aannemer Hendrik Kwakkel uit de Vlijtseweg. (Coll. CODA)

Blauwdruk van Korenstraat 6 uit 1911. (klik op de afbeelding om te vergroten)

Korenstraat 7

Drogisterij en verfwaren van de in Apeldoorn geboren schilder Johannes Jonker Ezn. (1854-1915). In 1935 heeft de weduwe Jonker het pand overgedaan aan Daniël Coenraad Vloon. Deze liet het oude pand slopen om er een nieuw pand met ruimte voor twee winkels voor in de plaats te zetten. Beide winkels werden daarna gehuurd door de gediplomeerde drogist Fritz Brouwer, de ene winkel werd een optiek- en fotohandel en de andere weer een drogisterij. De architect van het nieuwe pand was Johannes Albertus Heuvelink. (Coll. CODA)

Korenstraat 7

De winkels van Fritz Brouwer. (Foto: M. Vloon)

Korenstraat 13

Manufacturenhandel van H.J. Molenbroek. De in Gramsbergen geboren Hendrik Johannes Molenbroek (1862-1930) begon in 1890 op deze plek een winkel in papierwaren en pas in 1894 ging hij ook in manufacturen. Voor 1890 was op deze plek de meubelmakerij van Marinus Hurks (1854-19?). In 1908 vond er een flinke verbouwing plaats en kreeg het pand ook een nieuwe voorgevel. Het ontwerp kwam van de architect J.A. Wijn. Er hebben vier generaties Molenbroek de zaak gerund tot het in 2018 stopte. Het mooie pand was in de jaren '90 van de vorige eeuw al vervangen door nieuwbouw. (Coll. CODA)

Korenstraat 20.

Electrisch Installatieburo van Fl. Visser. De zaak werd gerund door de in Wormerveer geboren electriciën Floris Visser (1895-19?). Op de foto zien we de echtgenote van Floris, zij was de in Apeldoorn geboren Hillegonda Elizabeth (Gonny) van Lohuizen (1898-1948). Foto is gemaakt in de begin jaren '30 door de fotograaf Arthur Weiss uit Voorthuizen. (Coll. B. Meester)

Korenstraat

Gezien vanuit de Hoofdstraat.

Korenstraat

Gezien vanuit de Hoofdstraat.

Korenstraat

Gezien vanuit de Nieuwstraat.

Korenstraat

Gezien vanuit de Nieuwstraat. Zelfde ansicht als boven maar nu (hand)ingekleurd.

Korenstraat

Gezien vanuit de Nieuwstraat. Links het z.g.n. "Leienhuis".

Korenstraat

Gezien vanuit de Hoofdstraat.

Korenstraat

Gezien vanuit de Nieuwstraat.

Korenstraat

Gezien vanuit de Nieuwstraat.

Korenstraat

Gezien vanuit de Nieuwstraat.

Korenstraat

Gezien vanuit de Nieuwstraat.

Korenstraat 18

De Goedkoope Uurwerkinrichting van de in Amsterdam geboren horlogemaker Gerrit Jan Zwart (1882-19?). Gerrit Jan was kort horlogemaker aan de Rustenburgstraat en vanaf 1909 was de winkel in de Korenstraat gevestigd. Deze winkel heeft lang bestaan. In ieder geval zat de winkel er in 1963 nog maar waarschijnlijk nog veel langer. (Coll. W. Boomgaard)

Korenstraat

Tijdelijke schoenwinkel van de familie Vloon (pand stond leeg). Later kwam hier o.a. Pour-Elle in. (Foto: M. Vloon)

Korenstraat 4

Willy Reimink

Korenstraat 4

Willy Reimink's cafetaria

Korenstraat

Korenstraat

Korenstraat

(Foto: H. Rozie)

Korenstraat

(Coll: CODA)

Korenstraat

Korenstraat

Links het Leienhuis en rechts de Muziekhal.