Startpagina | LINKS | CONTACT

Langeweg


- Raadsbesluit B&W, 11 Julij 1890: Weg van de Wed. Bloemink langs de voormalige school van Freule Holmberg, totaan Marialust te noemen: LANGEWEG.

- Nieuwe Apeldoornsche Courant, 31 december 1935: De Langeweg heeft zijn naam behouden, alhoewel de bewoners hem graag hadden zien veranderd in PRINSENPARKLAAN. Die weg is -mogen we even opmerken- na riolering een prachtige weg geworden, maar.... hij is lang gebleven!

Langeweg 49

Hotel Pension Restaurant "De Nieuwe Doelen" van de in Schoterland geboren Hendrik Neef. (Coll. B. Meester)

Langeweg 49

Hotel Pension Café "De Nieuwe Doelen. Op het bovenlicht staat nu de naam A. Bakker, hij is de uitbater vanaf 6 augustus 1910. (Coll. B. Meester)

Langeweg 49

De slagerij van de in Apeldoorn geboren Johannes Jacob Scholten (1904-1966). Voor de deur waarschijnlijk zijn vrouw, de eveneens in Apeldoorn geboren Jacoba Johanna Schurink (1904-1979). Voor slager Scholten was het de slagerij van Antonie Klazinus Pannekoek. Pannekoek verhuisde in 1924 naar de overzijde, Korteweg 63. Scholten zat hier in 1963 nog en mogelijk nog langer. (Coll. B. Meester)

Langeweg 79

Rechts de woning van de tuinman Albert Schoneveld, gebouwd in 1909 door de aannemer D. Prins uit de Rustenburgstraat. Dit huis heeft een leuk detail wat ik niet eerder heb gezien, boven de erker zitten 10 gootklossen (waarop het balkonvloertje rust) elk versierd met een letter, die samen de naam van de eerste bewoner SCHONEVELD vormen. (Coll. B. Meester)

Langeweg

Kijkende richting Loolaan, links nr. 76, rechts nr. 93. (Coll. B. Meester)

Langeweg

Hoek Loseweg kijkende richting de Loolaan. Links zien we het koetshuis en rechts nr. 29. (Coll. B. Meester)

Langeweg

Het zelfde punt op de hoek met de Loseweg. (Coll. B. Meester)

Langeweg 27

"Villa Marie" in augustus 1908, deze naam staat nog altijd op de gevel en het lijkt nog het zelfde bordje, het balkonhek is helaas wel verdwenen. Het villaatje is gebouwd in 1905 door de timmerman/aannemer Johan Kluin die ook in de Langeweg woonde. (Coll. B. Meester)

Langeweg 9-15

Op de plek waar nu de huizen aan de Langeweg 9 t/m. 15 staan stond eerder "De Loosche Naaischool", een initiatief van jkvr. Clara Elisabeth Holmberg de Beckfelt (1829-1920). Een deel van dit gebouw bood ook onderdak aan "De Vergadering van Gelovigen" met als voorman Dirk Rot (1854-1924), die met zijn gezin ook een woongedeelte had in dit pand. Sinds 1932 heeft "De Vergadering" een gebouw aan de Hoofdstraat 220 en werd de "Loosche Naaischool" afgebroken om plaats te maken voor drie nieuwe woningen. (foto: fam. Medema)

Langeweg 9-15

(Coll. B. Meester)

Langeweg

Interieurfoto van de "Vergadering van Gelovigen". (Foto: Fam. Medema)

Langeweg 5

Woonhuis uit 1929, gebouwd door de timmerman/aannemer Hendricus Jacobus Schut uit de Asselsestraat. (Coll. B. Meester)

Langeweg 9-15

Ca. 1932. Een lege plek, het oude gebouw is afgebroken om plaats te maken voor drie nieuwe woningen. (Foto: Fam. Medema)

Langeweg 6

Woonhuis uit 1928 gebouwd door de timmerman H.J. Schut uit de Asselsestraat. Het huis was waarschijnlijk voor verhuur bestemd. Het hekwerk is ouder dan het huis, dat komt omdat het gedeelte tussen de Loolaan en de Loseweg eerder tuin was van de villa Loolaan 54 en daar altijd dit hek omheen gestaan heeft. Ieder huis in dit gedeelte van de Langeweg heeft het zelfde hekwerk wat hergebruikt is. (Coll. W. Boomgaard)

Langeweg

Gezien vanaf de Koninginnelaan, rechts garage "Het Loo" van P. van der Spek & Zn. (Coll. B. Meester)

Langeweg

Links de nrs. 38 en 36. Rechts nr. 55. (Coll. B. Meester)

Langeweg

Ca. 1957. De Langeweg gezien vanaf de kruising Loseweg. (Foto: P.R. von Koczian)

Kruising Langeweg/Loseweg

Ca. 1957. Links de boekhandel Vanepa. Het witte pand aan de overzijde is van groenteboer Loois. (foto: P.R. von Koczian)

Langeweg

Gezien vanaf de Koninginnelaan, links de nummers 92-90. (coll. Coda)

Langeweg

1926. Gezien vanaf de Koninginnelaan, links de Hogeweg. (coll. CODA)