Startpagina | LINKS | CONTACT

Parelvisserstraat


- B&W 3 oktober 1966: weg lopende van de Laan van Zevenhuizen tot de Sluisoordlaan.

- Ons Huis/1998: 'De parelvisser' is een opera van George Bizet. Hij leefde van 1838 tot 1875. De opera werd voor het eerst opgevoerd in Parijs op 30 september 1863. Het verhaal speelt zich af in de oudheid op Ceylon en handelt over twee vrienden. Zurga en Nadir, die verliefd zijn op het meisje Leïla. Om hun vriendschap intact te houden beloven de twee vrienden elkaar om beiden van het meisje af te zien. Door een samenloop van omstandigheden ontmoeten Nadir en Leïla elkaar echter weer en Nadir verklaart Leïla opnieuw zijn liefde. Zurga, die door de vissers inmiddels tot Koning is gekozen, komt dit ter ore en verklaart - aangevuurd door de verraderlijke hoge priester Nourabad - beide geliefden uit jaloersheid ter dood. Leïla smeekt Zurga tevergeefs Nadir's leven te sparen en verzoekt hem haar halssnoer aan haar moeder te geven. Zurga herkent het halssnoer dat hij eens aan een jong meisje gaf dat zijn leven redde. Dat meisje blijkt Leïla te zijn. Om zijn ereschuld in te lossen, besluit Zurga om de geliefden ter wille te zijn en helpt hen - om zijn gezicht te redden - op heimelijke wijze te ontsnappen. 'De Parelvissers' is een bijzonder geliefde opera en bekend op de prachtige melodieën. Beroemd is vooral het duet van Zurga (bariton) en Nadir (tenor), dat menigmaal ook afzonderlijk ten gehore wordt gebracht.

Parelvisserstraat

Foto van de brandende molen aan de Anklaarseweg (ca, 1970), genomen vanaf een 9-hoog flat aan de Parelvisserstraat. (Foto: Wilco Vaartjes)

Parelvisserstraat

Op deze foto zien we nog net de afgebrande molen. Op de voorgrond de kruising Othellostraat hoek Parelvisserstraat. (Foto: Wilco Vaartjes)

Parelvisserstraat

Foto genomen vanaf een 9-hoog flat aan de Parelvisserstraat. Op de voorgrond de Georg Hegelstraat richting Anklaarseweg. (Foto: Wilco Vaartjes)

Parelvisserstraat

1968. (Foto: Nic. van Naarden)

1968. Foto: Nic. van Naarden 1973. Foto: Nic. van Naarden

Per mail ontvangen:

Op de foto van de Parelvisserstraat staat een laag gebouw.
Dit was in 1974 Christelijke lagere school "De Parel"
Ik heb hier vanaf 1974 t/m 1978 op school gezeten.
Met in de eerste (en ik dacht tweede) klas juffrouw Muiderman en uiteraard leren schrijven met een vulpen.
Waarschijnlijk in de derde klas juffouw Bats.
Achter de fietsenstalling is rond 1974/1975 een sporthal gebouwd en daar tegenover is later (ik geloof) een kindercreche gebouwd. Een pand met veel glas zoals ik me herinner. Tijdens de verkiezingen stonden er in de aula altijd kieshokjes en mocht je niet in de aula komen.
Ik kan de plattegrond van de school zo uittekenen. Wat is dit lang geleden.