Startpagina | LINKS | CONTACT

Ploegweg

Ploegweg

Collectie Bavinck-Schuur.

Ploegweg

In aanbouw zijnde kermis attractie bij Berends van Loenen. Op de achtergrond de achterzijde van huis aan de Hezeweg. rechts het eerste huisje aan de Ploegweg. Hier waren er drie op een rij en eigendom van Berends van Loenen en gebouwd als het werk tijdelijk opdroogde. Archief: Peter Berends van Loenen.

Meer Berends van Loenen zie hier:

Ploegweg

Berends van Loenen. In aanbouw zijnde kermis atraktie met op de achtergrond de Katholieke huishoudschool aan de Ploegweg. Archief: Peter Berends van Loenen.

Ploegweg

Berends van Loenen. In aanbouw zijnde kermis atraktie met op de achtergrond de Katholieke huishoudschool aan de Ploegweg. Archief: Peter Berends van Loenen.

Ploegweg

Ca. 1949? Trotse medewerkers bij de werkplaats aan de Ploegweg. Archief: Peter Berends van Loenen.

Ploegweg

Huis van toentertijd Familie Burghout, 1e huis aan de Ploegweg nr. 4 achter cafe "de Sport" van Fam. Veenhuizen. (ca. 1955, Brinklaan 227). De jongens zijn de broers Rene, Peter en Hans Berends van Loenen. De foto is genomen tussen achterzijde Brinklaan 225 en de smederij. Archief: Peter Berends van Loenen.

Ploegweg

Aan de Ploegweg 41 in Apeldoorn bevond zich in 1959 de laatste bezembinderij van de Eendracht.

De bezembinderij van Geert Vredenberg was in 1959 samen met de gebr. Jansen uit Ugchelen de enig overgeblevene bezembinderij in Apeldoorn. Naar berkebezems was erg veel vraag van de gemeenten, vooral uit het westen van het land, grossiers en ook boeren. Ook de koperpletterij aan de Vlijtseweg en een Nederlandse email-fabriek kochten bij Vredenberg hun heidebezems, die zij gebruikten om de gloeiende platen mee aan te vegen. En jarenlang werden ook de roeden van de Pieten gemaakt en gebruikt bij de intocht van St. Nicolaas. Zowel de heide- als de berkebezems werden door Geert Vredenberg zelf gesneden met name in de Kroondomeinen. Als knecht was jarenlang Berend ter Maten bij Vredenberg in dienst. Een volslagen werkkracht overigens kon in een uur gemiddeld een dozijn berkebezems maken De bezembinderij floreerde in die dagen en bood ook Gijs van de Braak, de schoonzoon van Vredenberg jarenlang een goede broodwinning op. De schuur van de bezembinderij staat er overigens nog steeds aan de Ploegweg.

Ploegweg 1959
Geert Vredenberg bij het verzamelen van de berk in de kroondomeinen.
Archief: Gerard van de Braak
Ploegweg 1959.
Gijs van de Braak op de bindbank in de Bezembinderij.
Archief: Gerard van de Braak.

Ploegweg

Foto: H. Rozie.

Ploegweg

vanaf de Brinklaan links. Daar stonden 3 huisjes vande zelfde grootte. In het eerste huisje woonde in 1929 Fam. W.v. Luttikhuizen. Archief: B. Koning