Startpagina | LINKS | CONTACT

Wendenlaan - Nieuwe HavenOp de plek waar nu de huizen Wendenlaan 8, 10-12 en 14 staan stond eerder een gebouw uit de het begin van de 19e eeuw. Het was ruim dertig meter lang en er waren tien woningen in gehuisvest. Dit gebouw werd de "Nieuwe Haven" genoemd, niet te verwarren met de "Oude Haven". Dit was een soortgelijk gebouw maar dan met veertien woningen helemaal achterin de Loseweg, net na de smederij waar nu een ponyweidje is achter Hotel de Keizerskroon. Waarom het de Oude- en Nieuwe Haven genoemd werd is mij niet bekend. Er waren hier natuurlijk geen havens maar omdat men met vele in één gebouw woonde was het misschien een veilige haven.

Koning Lodewijk Napoleon (1778 -1846), Koning van Holland van 1806 tot 1810 had grote plannen met het buurtje waar de "Nieuwe Haven" lag. Oud-beleidsambtenaar cultureel erfgoed (monumentenzorg) van de Gemeente Apeldoorn, Huub Ummels schreef hierover.

Klik HIER [7.676 KB] om het artikel te lezen.

Nieuwe Haven

We zien hier de Nieuwe Haven vanuit de richting Zwolseweg. Het is een foto van een schilderij, het is niet gesigneerd en het is ook niet bekend waar het origineel zich bevind. (Foto: Collectie Coda)

Loseweg

De "Oude Haven" achter de smederij aan de Loseweg. De twee achterste panden horen bij de smederij en bestaan nog. Dit schilderij is van de Apeldoornse schilder/tekenaar Pieter Johannes Mak (1842-1929) en is geschilderd rond 1900. (Collectie Coda)

De Nieuwe Haven

Op de achtergrond "Hotel de Valk". Links zien we de "Nieuwe Haven", herkenbaar aan de zes schoorstenen. (Collectie Coda)

De Nieuwe Haven

Tekening van de Apeldoornse huis- en decoratieschilder/tekenaar Arie Lieman (1816-1893). Onderschrift: "Stal van het logement voor zijn afbraak". (Collectie Coda)

Hotel "De Valk"

Tekening van Arie Lieman. Onderschrift: "Logement op 't Loo voor zijn afbraak. (Collectie Coda)

De Nieuwe Haven

Rond 1900 heeft een brand de Nieuwe Haven vernield en is het gesloopt. Ik heb er niets over terug kunnen vinden in de Apeldoornsche Couranten. In 1906 was Villa Olanda het eerste huis wat gebouwd werd op de plek van de voormalige Nieuwe Haven. (Foto: Collectie Coda)

De Nieuwe Haven

(Foto: Collectie Coda)

De Nieuwe Haven

(Foto: Collectie Coda)

De Nieuwe Haven

We zien hier de Wendenlaan op de hoek met de Loseweg. Geheel links de Schwerinlaan 2 en Loseweg 112. Het pand met aan de rechtzijde een schutting is Loseweg 87. (Foto: Collectie Coda)