Startpagina | LINKS | CONTACT

Luchtfoto's

Deventerstraat

Luchtfoto St. Joseph Stichting.

Arnhemseweg

1992. Met Stoomwezenstraat en Kastanjehof.

Kanaal Noord

(Betonfabriek/Bouwmaterialen Gebr. Donswijk). Deze locatie is pal voor de sluis. Naast de werf gebouwen van resp. De Sleutel neon lichtreclame, Rijkswaterstaat en Wensink spoorkaartjesfabriek. (nu locatie Gamma etc). Archief: Alex Donswijk.

Brinklaan (klik om te vergroten)

1921. luchtfoto van de Brinklaan en omgeving. Op de voorgrond de Fabriek van Loog Landaal met daar achter de Brinklaan. Aan de overkant de molenmakerij en smederij van Berends van Loenen. Links op de foto de Veenweg en verder naar boven de Hezeweg. Ook de Ploegweg is goed te zien. Archief: Peter Berends van Loenen.

Waterloseweg

1968. Met de wielerbaan, Zeepfabriek Haas & van Brero en oudpapierhandel van Groenberg. Archief: Evert Pol.

Waterloseweg

Jaren 80. Spartafabriek. Archief: Evert Pol.
Waterloseweg

Jaren 80. Spartafabriek. Archief: Evert Pol.

Schubertplein

Jaren 70.

Kanaal Noord

1977. Luchtfoto Gasfabriek. Foto: E. Oosterwal.

Brinklaan

Waterloseweg

Haas & van Brero zeepfabriek.

Waterloseweg

Haas & van Brero zeepfabriek.

Kanaal Zuid

N.V. Kalkzandsteenfabriek ALBA, voorheen E.E. Lijphart. Archief: Marianne van Zadelhoff.

Koning Stadhouderlaan

Deze luchtfoto van de tunnel aan de Koning Stadhouderlaan is van ongeveer 1970. Boven aan de foto is duidelijk te zien dat deze in het begin nog aansluiting had aan de Christiaan Geurtsweg. De (witte) huizen rechtsboven van de foto staan aan het Biddemanspad, deze liep vanaf de Christiaan Geurtsweg naar de Holthuizerweg, rechts op de foto loopt deze langs het spoor. Links onder is nog net een klein stukje te zien van de Julianalaan, deze liep vanaf de spoorwegovergang aan de Christiaan Geurtsweg naar de Brinklaan. Archief: B. van Essen.

Marktplein

1960. Archief: Gerrit Roos.

De Naald

Met spoorlijn.

Stationsomgeving

1935

Ugchelseweg

Luchtfoto Van Gelder Papierfabriek.

Stoomwezenstraat

Christiaan Geurtsweg

1952. Op deze foto is te zien dat de Koning Stadhouderlaan ongeveer over het waterbassin van de oude Chr.Geurtsmolen loopt. Verder is rechts op deze foto de loop van de Grift richting het centrum te zien, met achteréén volgens de bruggen van de Chr. Geurtsweg en de Nieuwsstraat. Tussen Julianalaan en de schuine brug is zo ongeveer de plaats waar Centraal Beheer gevestigd is. Archief: B. van Essen.

Centrum

1979. Klik op de afbeelding om hem groter te zien.

Europaweg

Papierfabriek Van Houtum en Palm aan de Europaweg.

Ongeveer 1960. Het fabriekscomplex in het midden is de TIMA (Textiel Industrie Maatschappij Apeldoorn) fabriek met de Fabriekstraat die er langs loopt.
Op de voorgrond C&A, aan de Hofstraat staat wat toen de KijkGrijp heette en de Gereformeerde Kerk staat nog in volle glorie aan de Brinklaan. De Brinklaan was nog een echte Brinklaan, naast de Hofstraat stroomt nog de echte Grift en op het pas aangelegde parkeerplaatsje achter C&A had men nog geen parkeerproblemen, laat staan parkeermeters.
Foto: Gerrit Roos
Ongeveer 1960. Deze foto is dichter bij de TIMA genomen, duidelijk de kruising Elsweg/Fabriekstraat met nog een stukje Brinklaan. Tegenover de fabriek op wat eens de speeltuin, de wei van Van Kooten en de troep van Kok was staat nog het gebouwtje van de Apeldoornse Pijpers en die mochten daar blazen en trommelen zoveel als ze wilden maar niemand klaagde. Verder zijn nog de Weverstraat, de Groenewoudsweg en de Ritbroekstraat te zien. Het fabriekscomplex op de achtergrond is de Juncker Rijwielenfabriek met daarnaast nog een stukje Waterloseweg.
Foto Gerrit Roos.
Ongeveer 1960. Deze foto weer iets hoger en richting Asselsestraat genomen. Op de achtergrond weer de wijk Orden. Het aardgas werd net uitgevonden, aan de Tuinstraat zijn nog de kolenschuren te zien van Achterberg en van Van Laar te zien. Op de hoek van de Elsweg/Fabriekstraat zat de derde kolenboer Van Kooten, dat op net 500 meter van elkaar en aan de Brinklaan zaten er ook nog eens twee. Eens een gouden handel maar wel zwart. Tegenwoordig kan je de kolen niet meer aan de straatstenen verkopen.
Foto: Gerrit Roos.

Graanweg

Graanweg

1952. De school is de Graanwegschool waar ik in de oorlog tijdelijk les kreeg. In het straatje ernaast of eigenlijk erachter staat de woning waar mijn ouders het eerst hebben gewoond voordat ze naar de Patrijsweg verhuisden. Middenin de bomenrij voor de school steekt een dak af van het huis van hun buren, de fam. Gerritsen. Het tweede huis is dus dat van hen. Dat gebied in de Heeze is helemaal veranderd. Archief: Nic. van Naarden.

Marktplein

Marktplein

1938. Het hoekhuis met de markiezen is de slagerij van Westerbroek en Loois, mijn oom, op de hoek bij de markt aan de Stationsstraat. Archief: Nic. van Naarden.

Luchtfoto's

Luchtfoto's: Peter Mulder. Klik op een kleine foto om hem groter te zien.

Luchtfoto's rondom Station begin jaren 60

Klik hier om naar de foto's te gaan.
Klik hier om naar de foto's te gaan

Omgeving Kerklaan

Omgeving Kerklaan

1955. Een mooi beeld van de KWS aan de Kerklaan waar ik 7 jaar naar school ben gegaan en m'n onderwijzersopleiding heb gehad. Allemaal zo rond 1950. Archief: Nic. van Naarden. Op de voorgrond is het Sportfondsenbad te zien aan de van Huutstraat, met daarachter de KWS ULO (later MAVO en MEAO aan de Kerklaan.